Kadın

Ocak ayında erkekler 43 kadını öldürdü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu(KCDP) tarafından yayınlanan Ocak ayı raporuna göre 43 kadın erkekler tarafından katledildi!

H.Merkezi: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Ocak ayında kadın ve çocuklara yönelik şiddet raporunu açıkladı. Basında yer alan ve kendilerine yapılan başvurulardan elde edilen bilgilerden yola çıkarak raporunu hazırlayan KCDP, Ocak ayında 43 kadının erkekler tarafından katledildiğini, cinsel istismar ve cinsel şiddetin de artığını duyurdu.    

 

‘Söylemler kadına yönelik şiddeti daha da körükledi’

 

Ocak ayında katledilen 43 kadından 7’sinin gölde, çayda veya ormanlık alanda toprağa gömülü halde parçalanarak bulunduğu belirtilen raporda, devletin ilgili kurumlarından kadın düşmanlığını, kadına karşı şiddeti ve kadın katliamlarını durdurma yerine daha da artıracak söylemler ile karşılaşıldığının altı çizildi.

 

Buna ilişkin Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un yaptığı “Eşler tartıştığında kadın, karakola telefon açıp şikayette bulunduğunda koca evden uzaklaştırma alıyor. Bu da öfkeyi ve kadına şiddeti körüklüyor. Biz eşler ayrılsın diye kanun çıkarmışız” açıklamaya işaret edilen raporda, bu söylemlerin kadına yönelik şiddeti daha da körüklediği vurgulandı.

 

‘Her gün kadın cinayeti işleniyor’

 

Bu söylemlere ek olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da yaptığı bir açıklamada şiddetin orta ve uzun vadede eğitimle çözüleceği sözlerine de değinilen raporda, “Hulusi Akar şiddetin orta ve uzun vadede eğitimle çözüleceğini söylerken, her gün bir kadın cinayeti işleniyor. Kadına yönelik şiddetin çözülmesi acildir. AKP Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta’da ‘insan hakları ihlali denilince somut bir iki tane olay bile gündeme getiremiyorlar’ dedi. 2018 yılında 440 kadın öldürüldü, 440 kadının en temel insan hakkı olan yaşama hakkı ihlal edildi. Kadın cinayetlerinde iyi hal indirimi ve cezasızlık devam etti, 6284 sayılı kanun ve İstanbul Sözleşmesi etkin bir şekilde uygulanmadı” denildi.

 

Kadınlar kendi hayatları hakkında karar vermek isterken katledildi

 

Raporda, bu ay işlenen kadın katliamlarının 10’unün şüpheli ölüm olarak kaydedildiği,  18 kadının neden katledildiğinin tespit edilmediği ve 13’ünün ise kendi hayatına dair karar almak isterken katledildiği bilgisine de yer verildi. “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe;  adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” ifadelerine yer verilen raporda, Ocak ayında yaşanan kadın katliamlarının illere göre verileri şöyle paylaşıldı:

 

“Adana’da 4, İstanbul 3, Eskişehir 3, Ankara 2, Bursa 2, İzmir 2, Konya 2, Hatay 2, Malatya 2, Edirne 2, Bartın 1, Burdur 1, Denizli 1, Düzce 1, Kayseri 1, Kırşehir 1, Kocaeli 1, Kütahya 1, Manisa 1, Muğla 1, Mersin 1, Ordu 1, Osmaniye 1,Sakarya 1, Şanlıurfa 1,Trabzon 1, Zonguldak 1.”

 

Kadınların davaların takipçisi

 

Yine raporda, Ankara’da cinsel saldırıya maruz kaldıktan sonra katledilen Şule Çet olayında faillerin bir adli tıp uzmanına parayla hazırlattığı cinsiyetçi ve insan haklarına aykırı raporda faillerin aklanmaya çalışıldığına dikkat çekildi. Kadınlar, şüpheli olarak kayıtlara geçirilen davaların takipçisi olacaklarının altını çizdi.

 

Cinsel saldırılar arttı

 

KCDP raporunda Ocak ayında 30 kadının cinsel saldırıya maruz kaldığına da yer verildi. Gerçeğin bu verilerden daha fazla olduğu ifade edildi. Yine kadınlar Ocak ayında “#10YearsChallenge” kampanyasında sosyal medya üzerinden de “Kıyafetime Karışma” diyerek mücadelesine devam ettiği belirtildi.

 

‘Kadınlar öldürülmedikleri şehirler istiyor’

 

İstanbul Sözleşmesi’ni savunması için Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi Denetleme Komitesi (GREVIO) adayı olarak tek aday gösterilmesine de değinilen raporda, “Siyasi bir karar verilerek GREVIO’nun başkanlık görevini Türkiye adına yürüten Prof. Dr. Feride Acar aday olarak gösterilmedi. Kadınlar #GREVIOAdayımızFerideAcar diyerek bu karara tepki gösterdi. 31 Mart Yerel Seçimleri yaklaşırken,  partilerin çıkardıkları 793 adaydan sadece 26’sı kadın. Bu kadar az kadın aday çıkarılmasına rağmen kadınlar öldürülmediği, çalışabildiği, yönetebildiği ve geçinebildiği şehirler için mücadeleden vazgeçmeyeceklerini duyurdu” denildi.

 

‘Dünya çapında kadın mücadelesi kazanım elde ediyor’ 

 

Raporda dünyada da kadınların verdiği mücadeleye dikkat çekilerek Ocak ayında dünya çapında kadınların yaptığı eylemler şöyle ifade edildi: “Hindistan’da 5 milyondan fazla kadın cinsiyet eşitliği için sokağa çıktı, yaklaşık 620 km insan zinciri oluştu. Eylemde, mahkeme kararına rağmen kadınların tapınaklara alınmaması protesto edildi. İrlanda’da yeni ev içi şiddet yasasıyla, duygusal şiddet de suç kapsamına alındı. Kadınlar için dünya gündeminde de önemli adımlar atılmaya devam ediliyor. Berlin’de 8 Mart Kadınlar günü resmi tatil ilan edildi. İspanya’da aşırı sağcı Vox Partisi’nin kadına yönelik şiddetle mücadele yasasının iptaline ilişkin girişimlerine karşı binlerce kadın eşitlikte bir adım bile geriye gidilemez diyerek meydanlara döküldü.”

 

Cinsel istismar artarak devam ediyor

 

Raporun son kısmında da Ocak ayı boyunca cinsel istismar haberleri gelmeye devam ettiği ifade edilerek, cinsel istismar suçlarında mağdur ve failin evlenmesi halinde, cezanın ertelenmesini öngören “çocuk istismarına af”ın tekrar gündeme gelmesi eleştirildi.

 

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu