Güncel

Suruç için Adalet Kürsüsü: “Düşlerindeki özgür dünyayı yaratacağız”

Suruç Katliamı’nın 5. yılında Mehmet Ayvalıtaş’ta Adalet Kürsüsü düzenleyen Gençlik Örgütleri, yaratılan tüm adaletsizliklere karşı mücadele edeceklerini vurguladılar.

Suruç Katliamı’nın 5. yılında ‘Suruç için adalet, herkes için adalet’ diyen Gençlik Örgütleri, Kadıköy’de bulunan Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda forum düzenledi. Forumun düzenlendiği yerde Suruç şehitlerinin pankartı açılırken, parkın çevresi yoğun polis ablukası altına alındı.

Forumda, başta Suruç Katliamı davasındaki adaletsizlikler olmak üzere, hafızalara yer edinmiş tüm işsizlik, kadın cinayetleri, öğrenci intiharları, KHK’lar gibi adaletsizlikler adına konuşmalar gerçekleştirildi.

Forumda ilk olarak Suruç’ta katledilen 33 devrimci adına saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından katledilenlerin isimleri sayılarak ‘Yaşıyor’ diye haykırıldı. Ardından Suruç’ta yaralanan tutsak Efe Çatalbaş’ın mektubu okundu. Çatalbaş mektubunda Suruç Katliamı’nın, halkların barış içinde yaşama isteğine yapılan ilk saldırılardan biri olduğunu dile getirdi. Katliamın ardından geçen 5 yılda Suruç’un unutturulmak istendiğini, adaletsizliğin devam ettiğini de vurgulayan Çatalbaş, şöyle söyledi: “Gülüşleriyle içimizi ısıtan, egemenleri ise titreten yoldaşlarımızı, düş yolcularımızı saygıyla anıyorum”

“Suruç için adalet, kadınlar için adalet”

Çatalbaş’ın mektubunun ardından kadın şiddetine ve cinsel istismara yönelik erkek-devlet hukukunun adaletsizlikleri anlatıldı. Şule Çet için Adalet Komisyonu’ndan Neslihan Duran, kadınların adalet mücadelesinin tüm saldırılara rağmen yükselmeye devam ettiğini vurguladı. Duran, “Bizleri mahkeme salonlarına sıkıştırmaya çalışıyorlar. Bizler sadece Gülistan için değil herkes için, kadınlar için adalet istemeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Gülistan Doku’nun hala bulunamadığına dikkat çeken Duran, barajın boşaltılarak arama çalışması başlatılacağı açıklamasını hatırlattı. Duran, bu aşamanın kadınların ısrarı sayesinde olduğunu belirtti ve “Adaleti kadınlar olarak bizler sağlayacağız” vurgusu yaptı.

Suruç’ta şehit olan kadınların isimlerini sayan ve onlardan cesaret aldıklarını dile getiren Duran, “Suruç için adalet kadınlar için adalet diyoruz” dedi.

Duran’ın ardından Barış Akademisyeni Tuna Altınel konuştu. Altınel, katliamın üzerinden geçen 5 yıldaki adaletsizliklere dikkat çekti. Katliamdan birkaç gün sonra Ceylanpınar’da faillerin bilinmediği polis cinayetini hatırlattı ve savaşın bu bahaneyle başlatıldığını kaydetti. Altınel, şöyle devam etti: “Yol uzun ama nefesimiz geniş ve haykırmaya devam ediyoruz; barış, adalet, demokrasi, hemen şimdi.”

“Katliamın üstünü örtmeye çalışıyorlar”

Tutsak Suruç gazisi Merve Nur İşleyici de alana mektup yolladı. İşleyici, mektubunda, mücadelenin devam ettiğini vurguladı. İşleyici, “Kirpiğin ucundan göz kapağına akmak, bir tebessümden kahkahaya tutulmak. Sıkılı bir yumruğun yürek atışında bulmak sizi… Omuzbaşımızda soluğunuzu. Bir adım ötemizde varlığınızı bulmak… Hasretin 5. yılında! Sizleri çok seviyorum yoldaşlar…” ifadelerini kullandı.

Gezi şehidi Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş da gönderdiği mesajda, “Suruç yıl dönümü halen içimizde bir kanayan yaradır. 33 düş yolcusu öldürüldü ve birçok insanımız yaralandı. Hala daha Suruç katliamını meçhul gösterip, bu katliamın üstünü örtmeye çalışıyorlar. Ama Suruç katliamını kimin yaptığı ortada. Suruç’ta şehit düşen arkadaşlarımızın acısını paylaşıyorum ve sabır diliyorum. Elbet bir gün katillerden hesap sorulacak. Devrimciler bu katliamların hesabını soracak. 33 düş yolcusu yüreğimizde yaşıyor. Mehmet Ayvalıtaş’ın babası ve bir Gezi ailesi olarak kalbim sizinle. Hepinize çok teşekkür ederim” dedi.

“Suruç için adalet demekten vazgeçmeyeceğiz” diyen Cumartesi Anneleri ise foruma şu mesajı yolladı:

“Biz 25 yıldır inatla, ısrarla yalnız kayıplarımız için değil, ülkenin bütün evlatları için adaletsizliklerin önüne adaletin bayrağıyla dikiliyoruz.”

“Katledilen devrimcilerin mücadelelerini devraldık”

Son olarak Suruç’ta yoldaşlarını ölümsüzlüğe uğurlayan SGDF ve Anarşist Gençlik’ten katılımcılar konuştu. SGDF adına konuşan Özge Doğan, Suruç için adaletin mahkeme salonlarından gelmeyeceğini vurguladı. ‘Suruç için adalet, herkes için adalet’ demek için katliamın yıldönümünde yine sokakta olacaklarını yineleyen Doğan, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Ama şunu çok net biçimde söylüyoruz, biz burada değil beş yıl, 500 yıl da geçse 33’lerin adaletini sağlayacağız. Adaleti sokakta sağlayacağız, sizden adalet beklemiyoruz”

Anarşist Gençlik’ten Zeynel Çuhadar ise, ‘katledilen devrimcilerin mücadelesini biz devraldık’ dedi. Adaleti sokakta haykıracaklarını ifade eden Çuhadar, açıklamasını şöyle bitirdi:

“IŞİD-devlet işbirliğinde patlatılan bombanın üzerinden 5 yıl geçti. Bizler biliyoruz ki adalet, onların saraylarından gelmeyecek. Katledilen gençlerin düşlerindeki özgür dünyayı yaratana dek mücadeleye devamedeceğiz”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu